Otrdiena, 16.04.2024, 15:04:57
Sveicināti Viesis | RSS

Izklaides un gudrību portāls: PRIEKS.ID.LV

Vietnes izvēlne
Sadaļas kategorijas
Mūsu aptauja
Novērtējiet manu vietni
Atbilžu kopskaits: 27
Mini-čats
Statistika

Patreiz Online: 1
Viesi: 1
Reģistrēti lietotāji: 0

Galvenie » 2016 » Aprīlis » 24 » Windows vēsture un attīstība
18:37:53
Windows vēsture un attīstība

1975.–1981.: korporācija Microsoft sāk darbību

 
Korporācijas Microsoft līdzdibinātāji Pols Alens (Paul Allen) (pa kreisi) un Bils Geitss (Bill Gates) datoru ielenkumā
Korporācijas Microsoft līdzdibinātāji Pols Alens (Paul Allen) (pa kreisi) un Bils Geitss (Bill Gates)

Ir 20. gadsimta 70. gadi. Darbā visi paļaujas uz mašīnrakstītāju pakalpojumiem. Ja nepieciešams nokopēt kādu dokumentu, visticamāk tiek izmantots mimeogrāfs vai koppapīrs. Pavisam nedaudzi ir dzirdējuši par mikrodatoriem, bet divi jauni datortehnoloģiju entuziasti, Bils Geitss un Pols Alens, uzskata, ka personālo datoru lietošana ir ceļš uz nākotni.

1975. gadā Geitss un Alens nodibina korporāciju Microsoft. Kā jebkurš uzņēmums, kas ir tikko sācis darbību, arī korporācija Microsoft sākumā ir neliela, taču tai ir tālejoši nākotnes plāni — datoram ir jābūt uz katra galda un katrā mājā. Turpmāko gadu laikā korporācija Microsoft sāk izmainīt to, kā tiek veikts darbs.

MS‑DOS dzimšana

1980. gada jūnijā Geitss un Alens pieņem darbā Geitsa Hārvardas studiju biedru Stīvu Balmeru (Steve Ballmer), lai viņš palīdzētu vadīt uzņēmumu. Nākamajā mēnesī pie korporācijas Microsoft vēršas kompānija IBM saistībā ar projektu, kuram ir piešķirts segvārds Šahs. Atbildot korporācija Microsoft pievēršas jaunai operētājsistēmai — programmatūrai, kas nodrošina datora aparatūras pārvaldību un vadību, kā arī sadarbību starp datora aparatūru un programmām, piemēram, tekstapstrādes programmu. Operētājsistēma ir platforma, kurā var darboties datora programmas. Jaunajai operētājsistēmai tiek piešķirts nosaukums MS‑DOS.

Kad 1981. gadā tirdzniecībā nonāk IBM PC datori, kuros darbojas operētājsistēma MS‑DOS, sabiedrībai iepazīst jaunu valodu — programmēšanas valodu. “C:” un dažādu sarežģītu komandu rakstīšana pakāpeniski kļūst par ikdienas pienākumu. Cilvēki uzzina par atpakaļvērstās slīpsvītras (\) taustiņu.

Operētājsistēma MS‑DOS ir efektīva, taču daudziem cilvēkiem to ir grūti saprast. Ir jāatrod labāks operētājsistēmas izstrādes veids.

Informācija uzziņai: abreviatūras MS‑DOS atšifrējums ir Microsoft diska operētājsistēma.

 

1982.–1985.: operētājsistēmas Windows 1.0 ieviešana

 
Operētājsistēmas Windows 1.0 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 1.0 darbvirsma

Korporācija Microsoft izstrādā jaunas operētājsistēmas pirmo versiju. Operētājsistēmai tiek piešķirts segvārds Interface Manager, kas sākotnēji tiek uzskatīts par galīgo nosaukumu, taču galu galā priekšroka tiek dota nosaukumam Windows, jo tas labāk raksturo lodziņus jeb skaitļošanas logus, kas ir būtiska jaunās sistēmas sastāvdaļa. Par operētājsistēmas Windows izlaišanu tiek paziņots 1983. gadā, taču tās izstrāde turpinās vēl kādu laiku. Skeptiķi šādus gadījumus dēvē par “vaporware” (gaistošu programmatūru).

1985. gada 20. novembrī, divus gadus pēc sākotnējā paziņojuma, korporācija Microsoft izlaiž operētājsistēmu Windows 1.0. Tagad, tā vietā, lai rakstītu MS‑DOS komandas, uz attiecīgo vietu tikai jāpārvieto pele un jānoklikšķina uz ekrāniem jeb logiem. Bils Geitss par to izsakās šādi: “Tā ir unikāla programmatūra, kas ir paredzēta nopietnam datorlietotājam.”

Operētājsistēmas Windows 1.0 iepakojums
Operētājsistēmas Windows 1.0 iepakojums

Šajā programmatūrā ir nolaižamās izvēlnes, ritjoslas, ikonas un dialoglodziņi, kas vienkāršo programmu apguvi un lietošanu. Var pārslēgties starp vairākām programmām, tās neaizverot un nestartējot vēlreiz. Operētājsistēmas Windows 1.0 komplektācijā ir ietvertas vairākas programmas, tostarp MS‑DOS failu pārvaldības programma, Molberts, Windows rakstītājs, Piezīmjbloks un Kalkulators, kā arī kalendārs, kartes fails un pulkstenis, kas palīdz organizēt ikdienas darbības. Šajā operētājsistēmā pat ir iekļauta spēle - Reversi.

Informācija uzziņai: vai atceraties disketes un kilobaitus? Operētājsistēmas Windows 1.0 darbībai ir nepieciešami vismaz 256 kilobaiti (KB) atmiņas, divi divpusējo diskešu diskdziņi un grafikas adaptera karte. Lai varētu darbināt vairākas programmas vai, izmantojot sistēmu DOS 3.0 vai jaunāku, ieteicams cietais disks un 512 KB atmiņa.

 

1987.–1990.: Windows 2.0–2.11 — vairāk logu, lielāks darbības ātrums

 
Operētājsistēmas Windows 2.0 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 2.0 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 2.0 kārba
Windows 2.0

1987. gada 9. decembrī korporācija Microsoft izlaiž operētājsistēmu Windows 2.0, kurā ir ietvertas darbvirsmas ikonas un paplašināta atmiņa. Izmantojot uzlaboto grafisko atbalstu, šajā sistēmā var pārklāt logus, noteikt ekrāna izkārtojumu un izmantot tastatūras saīsnes, lai darbu padarītu ātrāku. Daži programmatūras izstrādātāji šim laidienam programmē savas pirmās operētājsistēmai Windows paredzētas programmas.

Operētājsistēma Windows 2.0 ir izstrādāta lietošana ar procesoru Intel 286. Drīz pēc procesora Intel 386 izlaišanas tiek izlaista operētājsistēma Windows/386, kurā tiek izmantotas priekšrocības, ko nodrošina paplašinātās atmiņas iespējas. Ar katru nākamo operētājsistēmas Windows laidienu tiek palielināts datora darbības ātrums, paaugstināta tā uzticamība un paplašinātas datora lietošanas iespējas.

1988. gadā korporācija Microsoft kļūst par pasaulē lielāko datoru programmatūras nodrošinātāju (pamatojoties uz pārdošanas datiem). Dažos birojos datori sāk kļūt par daļu no ikdienas.

Informācija uzziņai: vadības panelis pirmo reizi tiek ieviests operētājsistēmā Windows 2.0.

 

1990.–1994.: Windows 3.0–Windows NT — grafikas uzlabošana

 
Operētājsistēmas Windows 3.0 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 3.0 darbvirsma

Windows 3.0

1990. gada 22. maijā korporācija Microsoft paziņo par operētājsistēmas Windows 3.0 izlaišanu un drīz vien, 1992. gadā, tiek izlaista operētājsistēma Windows 3.1. Pirmajos divos gados kopā tiek pārdoti 10 miljoni šo operētājsistēmu kopiju, un Windows kļūst par līdz šim visplašāk izmantoto operētājsistēmu. Grandiozie panākumi korporācijai Microsoft liek pārskatīt iepriekš izstrādātos darbības plānus. Virtuālā atmiņa uzlabo vizuālo grafiku. 1990. gadā operētājsistēma Windows iegūst izskatu, kas līdzinās turpmāko versiju interfeisam.

Tagad operētājsistēma Windows nodrošina daudz augstāku veiktspēju, uzlabotu 16 krāsu grafiku un uzlabotas ikonas. Jaunie 386. platformas datori palīdz vairot operētājsistēmas Windows 3.0 popularitāti. Izmantojot procesora Intel 386 pilnu atbalstu, programmas darbojas daudz ātrāk. Operētājsistēmā Windows 3.0 pirmo reizi ir pieejami tādi rīki kā Programmu pārvaldnieks, Failu pārvaldnieks un Drukas pārvaldnieks.

Bils Geitss demonstrē tikko izlaisto operētājsistēmu Windows 3.0
Bils Geitss demonstrē tikko izlaisto operētājsistēmu Windows 3.0

Windows programmatūra tiek instalēta, izmantojot disketes, kas ir iepakotas lielās kārbās kopā ar biezām lietošanas instrukcijām.

Operētājsistēmas Windows 3.0 popularitāte pieaug, kad tiek izlaists jauns Windows programmatūras izstrādes komplekts (SDK), kas programmatūras izstrādātājiem ļauj vairāk uzmanības veltīt programmu, nevis ierīču draiveru programmēšanai.

Operētājsistēma Windows arvien vairāk tiek lietota darbā un mājās, un tagad tajā ir iekļautas arī spēles, piemēram, Pasjanss, Sirdis un Mīnas. Reklāmas teksts: “Tagad neticamo Windows 3.0 jaudu varat izmantot izklaidei.”

Operētājsistēmā Windows for Workgroups 3.11 ir iekļauts vienranga darbgrupu un domēna tīklošanas atbalsts, un datori pirmo reizi kļūst par jaunās klienta/servera skaitļošanas attīstības būtisku daļu.

Windows NT

Pēc operētājsistēmas Windows NT izlaišanas 1993. gada 27. jūlijā korporācija Microsoft savā darbībā sasniedz svarīgu atskaites punktu — ir pabeigts 20. gadsimta 80. gadu beigās uzsāktais jaunas un mūsdienīgas operētājsistēmas izstrādes projekts. “Operētājsistēma Windows NT liecina par būtiskām izmaiņām veidā, kā uzņēmumi var apmierināt savas datorlietošanas prasības,” operētājsistēmas izlaišanas brīdī apgalvo Bils Geitss.

Taču atšķirībā no operētājsistēmas Windows 3.1 Windows NT 3.1 ir 32 bitu operētājsistēma, tāpēc tā kļūst par stratēģisku uzņēmējdarbības platformu, kas nodrošina moderno tehnoloģiju un zinātnisko programmu atbalstu.

Informācija uzziņai: operētājsistēmas Windows NT izstrādātāju grupa sākotnēji tiek dēvēta par portatīvo sistēmu darba grupu.

 

1995.–1998.: Windows 95 — mūsdienīgs dators (un, protams, internets)

 
Operētājsistēmas Windows 95 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 95 darbvirsma

1995. gada 24. augustā korporācija Microsoft izlaiž operētājsistēmu Windows 95, pirmajās piecās nedēļās pārdodot 7 miljonus kopiju, kas ir līdz šim nepārspēts skaits. Šīs izlaides reklāmas kampaņa ir lielākā korporācijas Microsoft vēsturē. Televīzijas reklāmās redzama grupa Rolling Stones, kas izpilda dziesmu "Start Me Up", un fonā ir redzami jaunās pogas Sākt attēli. Paziņojums presei sākas ar vārdiem: “Tā ir klāt.”

Šis ir faksu, modemu, e‑pasta, jaunās tiešsaistes pasaules, žilbinošu multivides spēļu un izglītojošas programmatūras laikmets. Operētājsistēmā Windows 95 ir iebūvēts interneta atbalsts, iezvanes tīklošanas līdzekļi un jaunas standarta Plug and Play iespējas, kas atvieglo aparatūras uzstādīšanu un programmatūras instalēšanu. 32 bitu operētājsistēma nodrošina arī uzlabotas multivides iespējas, daudz jaudīgākus līdzekļus mobilai datora lietošanai un integrētu tīklošanu.

Bils Geitss prezentē operētājsistēmu Windows 95 izlaides dienā
Izlaides diena: Bils Geitss prezentē operētājsistēmu Windows 95

Operētājsistēmas Windows 95 izlaides brīdī aptuveni 80 procentos visu datoru tiek darbinātas iepriekšējās operētājsistēmas Windows versijas un operētājsistēma MS–DOS. Windows 95 ir šo operētājsistēmu jauninājums. Lai darbinātu operētājsistēmu Windows 95, ir nepieciešams dators ar 386DX vai jaudīgāku procesoru (ieteicams — 486. platformas procesors) un vismaz 4 MB RAM (ieteicams — 8 MB RAM). Jauninājuma versijas pieejamas gan diskešu, gan CD-ROM formātos. Operētājsistēma pieejama 12 valodās.

Operētājsistēmā Windows 95 pirmo reizi ir iekļauta izvēlne Sākt, uzdevumjosla, kā arī minimizēšanas, maksimizēšanas un aizvēršanas pogas katrā logā.

Windows 95
Windows 95

Interneta vilnis

20. gadsimta 90. gadu sākumā tehnoloģiju speciālisti runā par internetu — tīklu, kuru veido tīkli, kas spēj savienot datorus visā pasaulē. 1995. gadā Bils Geitss izplata memorandu ar virsrakstu “Interneta paisuma vilnis”, un paziņo, ka internets “ir vissvarīgākais pavērsiens tehnoloģiju attīstībā, kopš datora izgudrošanas”.

1995. gada vasarā tiek izlaista pārlūkprogrammas Internet Explorer pirmā versija. Šī pārlūkprogramma pievienojas citām, kas jau cīnās par savu vietu globālajā tīmeklī.

Informācija uzziņai: 1996. gadā korporācija Microsoft izlaiž spēli Flight Simulator, kas ir paredzēta operētājsistēmai Windows 95 — pirmo reizi tās 14 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē šī spēle ir pieejama operētājsistēmā Windows.

 

1998.–2000.: Windows 98, Windows 2000, Windows Me — operētājsistēmas Windows attīstība kā darbam, tā arī izklaidei

 
Operētājsistēmas Windows 98 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 98 darbvirsma
Windows 98
Windows 98

Windows 98

1998. gada 25. jūnijā izlaistā operētājsistēma Windows 98 ir pirmā operētājsistēmas Windows versija, kas ir īpaši izstrādāta plaša patēriņa lietotājiem. Datori tiek izmantoti darbā un mājās. Tiek veidotas arī interneta kafejnīcas, kurās ir pieejami datori ar interneta pieslēgumu. Operētājsistēma Windows 98 tiek raksturota kā operētājsistēma “labākam darbam un labākai izlaidei.”

Operētājsistēma Windows 98 būtiski atvieglo informācijas meklēšanu datorā un internetā. Operētājsistēmā ir uzlabots arī programmu atvēršanas un aizvēršanas ātrums, kā arī ieviests atbalsts DVD disku lasīšanai un universālās seriālās kopnes (USB) ierīcēm. Pirmoreiz tiek ieviesta ātrās palaišanas josla, kas ļauj palaist programmas, neatverot izvēlni Sākt vai nemeklējot tās darbvirsmā.

Informācija uzziņai: operētājsistēma Windows 98 ir pēdējā versija, kuras pamatā ir MS‑DOS platforma.

Multivides lietošanas iespējas operētājsistēmā Windows¤Me
Multivides lietošanas iespējas operētājsistēmā Windows Me

Windows Me

Salīdzinot ar iepriekšējām versijām, mājas datoriem paredzētā operētājsistēma Windows Me nodrošina vairākus uzlabojumus saistībā ar mūziku, video un mājas tīklošanu, kā arī ir augstāku uzticamību.

Pirmoreiz ieviests: līdzeklis Sistēmas atjaunošana, kas var atiestatīt datora programmatūras konfigurāciju uz datumu vai laiku pirms problēmas rašanās. Movie Maker nodrošina lietotājiem rīkus, kas sniedz iespēju digitāli rediģēt, saglabāt un kopīgot mājās uzņemtus videoklipus. Turklāt programmā Microsoft Windows Media Player 7 ietvertās tehnoloģijas ļauj atrast, sakārtot un atskaņot ciparu multivides saturu.

Informācija uzziņai: tehniski operētājsistēma Windows Me ir pēdējā Microsoft operētājsistēma, kuras pamatā ir operētājsistēmas Windows 95 koda bāze. Korporācija Microsoft izziņo, ka visu turpmāko operētājsistēmu pamatā būs operētājsistēmu Windows NT un Windows 2000 kodols.

Windows 2000 Professional
Windows 2000 Professional

Windows 2000 Professional

Operētājsistēma Windows 2000 Professional nav tikai operētājsistēmas Windows NT Workstation 4.0 jauninājums. Tā ir izstrādāta, lai visu uzņēmumu galddatoros un klēpjdatoros aizstātu operētājsistēmas Windows 95, Windows 98 un Windows NT Workstation 4.0. Uz pārbaudītās operētājsistēmas Windows NT Workstation 4.0 koda bāzes pamata izstrādātā operētājsistēma Windows 2000 sniedz būtiskus uzlabojumus saistība ar uzticamību, lietošanas ērtumu, interneta saderību un mobilās datora lietošanas atbalstu.

Viens no operētājsistēmas Windows 2000 Professional uzlabojumiem ir aparatūras uzstādīšanas vienkāršošana, nodrošinot plaša jaunas Plug and Play aparatūras klāsta atbalstu, tostarp uzlabotu tīklošanas un bezvadu produktu, USB ierīču, IEEE 1394 ierīču un infrasarkano staru ierīču atbalstu.

Informācija uzziņai: nakts noslodzes tests, kuram izstrādes laikā tika pakļauta operētājsistēma Windows 2000, ir līdzvērtīgs trīs mēnešus ilgai darbībai līdz 1500 datoros.

 
 

2001.–2005.: Windows XP — stabilitāte, lietošanas ērtums un ātrums

 
Operētājsistēmas Windows XP Home Edition darbvirsma
Operētājsistēmas Windows XP Home Edition darbvirsma

2001. gada 25. oktobrī tiek izlaista operētājsistēma Windows XP, kuras jaunā veida izskata un darbības pamatā ir lietošanas ērtums un vienots palīdzības un atbalsta centrs. Operētājsistēma pieejama 25 valodās. No 20. gadsimta 70. gadu vidus līdz operētājsistēmas Windows XP izlaišanai visā pasaulē ir pārdoti aptuveni 1 miljards datoru.

Turpmākajos gados operētājsistēma Windows XP kļūst par vienu no vislabāk pārdotajiem korporācijas Microsoft produktiem. Tā ir gan ātra, gan stabila. Navigācija izvēlnē Sākt, uzdevumjoslā un vadības panelī ir daudz intuitīvāka. Pieaug datorvīrusu un urķu aktivitāte, taču šī problēma tiek risināta, tiešsaistē nodrošinot drošības atjauninājumus. Lietotāji sāk saprast, ko nozīmē brīdinājumi par aizdomīgiem pielikumiem un vīrusiem. Šajā operētājsistēmā lielāka uzmanība pievērsta arī palīdzībai un atbalstam.

Operētājsistēmas Windows XP Professional kārba
Operētājsistēmas Windows XP Professional kārba

Operētājsistēmas Windows XP Home Edition pārskatāmais un vienkāršotais vizuālais noformējums ļauj ērtāk piekļūt biežāk izmantotajiem līdzekļiem. Lietošanai mājās paredzētajā operētājsistēmā Windows XP ir ietverti tādi uzlabojumi kā tīkla iestatīšanas vednis, Windows Media Player, Windows Movie Maker, kā arī uzlabotas ciparu fotoattēlu apstrādes iespējas.

Operētājsistēmai Windows XP Professional piemīt operētājsistēmas Windows 2000 pabaudītās īpašības, turklāt tā nodrošina augstāku datoru uzticamību, drošību un veiktspēju. Operētājsistēmai Windows XP Professional ir ne tikai jauns vizuālais noformējums, bet tajā ir iekļauti arī līdzekļi uzņēmējdarbībai un profesionālai datora lietošanai mājās, tostarp attālās darbvirsmas atbalsts, failu šifrēšanas sistēma, kā arī sistēmas atjaunošanas un papildu tīklošanas līdzekļi. Svarīgākie uzlabojumi pārnēsājamo ierīču lietotājiem ir 802.1x tīklošanas atbalsts, programma Windows Messenger un attālā palīdzība.

Šo gadu laikā tiek izlaisti vairāki operētājsistēmas Windows XP izdevumi.

  • Windows XP 64 bitu izdevums (2001. gads) ir pirmā Microsoft operētājsistēma 64 bitu procesoriem, kas ir paredzēta darbam ar lielu atmiņas apjomu un tādiem projektiem kā filmu specefektu un 3D animāciju izveidei, tehniskajai projektēšanai un zinātnisko programmu lietošanai.

  • Operētājsistēma Windows XP Media Center Edition (2002. gads) ir paredzēta datora lietošanai mājās un izklaidei. Varat pārlūkot internetu, skatīties televīziju tiešsaistē, lietot savas ciparu mūzikas un video kolekcijas un atskaņot DVD diskus.

  • Operētājsistēma Windows XP Tablet PC Edition (2002. gads) ir paredzēta datora lietošanai ar pildspalvu. Planšetdatoros iekļauta ciparu pildspalva rokraksta pazīšanai, un var izmantot arī peli vai tastatūru.

Informācija uzziņai: operētājsistēmu Windows XP veido 45 miljoni koda rindu.

 

2006.–2008.: Windows Vista — pilnveidota drošība

 
Operētājsistēmas Windows Vista darbvirsma
Operētājsistēmas Windows Vista darbvirsma

2006. gadā tiek izlaista operētājsistēma Windows Vista, kurā ir ietverta līdz šim uzticamākā drošības sistēma. Lietotāja konta kontrole neļauj potenciāli kaitīgām programmatūrām veikt izmaiņas datorā. Laikā, kad pieaug klēpjdatoru pieprasījums un drošības prasības, operētājsistēmas Windows Vista Ultimate līdzeklis BitLocker diska šifrēšana nodrošina labāku datu aizsardzību datorā. Tā kā aizvien vairāk lietotāju savos datoros glabā ciparu multivides saturu, operētājsistēmā Windows Vista ir ietverti arī programmas Windows Media Player uzlabojumi. Šajā programmā var skatīties televīziju, skatīt un sūtīt fotoattēlus, kā arī rediģēt videoklipus.

Windows Vista Ultimate
Windows Vista Ultimate

Operētājsistēmā Windows Vista būtiska nozīme ir noformējumam, un tādi līdzekļi kā uzdevumjosla un apmales ap logiem piešķir operētājsistēmai pilnīgi jaunu izskatu. Meklēšanas līdzeklī ir ieviesti uzlabojumi, kurus izmantojot datorā var atrast failus ātrāk. Tiek izlaisti jauni operētājsistēmas Windows Vista izdevumi, katrā no kuriem ir ietvertas atšķirīgas līdzekļu kopas. Šī operētājsistēma pieejama 35 valodās. Operētājsistēmā Windows Vista pirmo reizi tiek ieviesta jaunā veida poga Sākt.

Informācija uzziņai: operētājsistēmas Windows Vista izlaišanas brīdī ar to saderīgo ierīču skaits pārsniedz 1,5 miljonus.

 

2009.: Windows 7 ar Windows skārienievades atbalstu

 
Operētājsistēmas Windows 7 darbvirsma
Operētājsistēmas Windows 7 darbvirsma

21. gadsimta pirmās desmitgades beigās sākas bezvadu ierīču laikmets un tiek izlaista operētājsistēma Windows 7. Klēpjdatori ir kļuvuši pieprasītāki par galddatoriem, un lietotāji ir pieraduši izmantot kafejnīcās pieejamos publiskos tīklājus un mājās izveidotos privātos tīklus.

Operētājsistēmā Windows 7 ir ietverti jauni logu izmantošanas līdzekļi, piemēram, fiksēšana, ieskats un satricinājums, kas uzlabo funkcionalitāti un padara interfeisa lietošanu aizraujošāku. Turklāt šajā operētājsistēmā pirmo reizi ir ieviesta Windows skārienievades tehnoloģija, kas skārienekrānu lietotājiem ļauj pārlūkot tīmekli, pāršķirt fotoattēlus un atvērt failus un mapes.

Windows 7
Windows 7

Informācija uzziņai: pirms izlaišanas operētājsistēmas Windows 7 beta versiju ir novērtējuši 8 miljoni testētāju visā pasaulē.

 

2012.: Windows 8 ar programmām un elementiem

 
Dators, kurā darbojas operētājsistēma Windows 8
Dators, kurā darbojas operētājsistēma Windows 8
Windows 8 Pro
Windows 8 Pro

Windows 8 ir jauna veida operētājsistēma ar jaunu mikroshēmojumu un jaunām lietošanas iespējām, turklāt tās pilnībā jaunais interfeiss ir lieliski piemērots gan skārienvadībai, gan vadībai ar peli un tastatūru. Jaunā operētājsistēma darbojas gan izklaidei paredzētos planšetdatoros, gan pilnībā funkcionālos datoros, kas ir domāti vairāku uzdevumu izpildei. Operētājsistēmā Windows 8 ir ietverti arī ierastās Windows darbvirsmas uzlabojumi, tostarp jauna uzdevumjosla un racionalizēta failu pārvaldība

Operētājsistēmā Windows 8 ir pieejams sākuma ekrāns ar elementiem, kas ir piesaistīti kontaktpersonām, failiem, programmām un vietnēm. Programmas ir šīs operētājsistēmas galvenā sastāvdaļa, turklāt sākuma ekrānā ir pieejama jauna programmu iegūšanas vieta — Windows veikals.

Vienlaikus ar operētājsistēmu Windows 8 korporācija Microsoft izlaiž arī operētājsistēmu Windows RT, kas ir paredzēta noteiktiem planšetdatoriem un datoriem. Operētājsistēma Windows RT ir izstrādāta ierīcēm ar plānu korpusu un nodrošina ilgu akumulatora darbības laiku, turklāt šajā operētājsistēmā var darbināt tikai Windows veikalā iegūtās programmas. Tajā ir iebūvēta arī skārienvadībai optimizēta programmu komplekta Office versija.

Informācija uzziņai: pieredzējuši lietotāji pamana, ka operētājsistēmā Windows 8 failu sistēmas kļūdu noteikšana un novēršana ir padarīta pārskatāmāka un mazāk traucējoša.

 

2013.–2014.: Windows 8.1 — uzlabotā Windows 8 versija

 
Planšetdators, kurā darbojas operētājsistēma Windows 8.1
Planšetdators, kurā darbojas operētājsistēma Windows 8.1
Windows 8.1
Windows 8.1

Windows 8.1 ir uzlabota operētājsistēmas Windows 8 versija, kas lieliskās ierīcēs nodrošina neaizstājamu programmu komplektu un mākoņa savienojuma iespējas — tajā ir ietvertas visas lietotāju iecienītākās operētājsistēmas Windows 8 īpašības, kā arī daži uzlabojumi.

Izstrādājot operētājsistēmu Windows 8.1, Microsoft inovatīvā pieeja ir apvienota ar klientu atsauksmēm par operētājsistēmu Windows 8, un tādējādi ir radīti daudzi uzlabojumi un jauni līdzekļi: vairāk sākuma ekrāna personalizēšanas opciju, kas tiek sinhronizētas vairākās ierīcēs, iespēja pēc sāknēšanas nokļūt tieši darbvirsmā, Bing viedā meklēšana, kas ļauj atrast meklēto datorā un tīmeklī, poga Sākt, kas ļauj pāriet no darbvirsmas uz sākuma ekrānu, un plašāk pielāgojamas opcijas vairāku programmu vienlaicīgai skatīšanai vienā vai vairākos ekrānos. Operētājsistēmā ir ietvertas arī vairākas jaunas iebūvētās programmas, piemēram, Bing pārtika un dzērieni, Bing veselība un sports, kā arī lieliskas palīgprogrammas, piemēram, Literatūras saraksts, Kalkulators un Modinātājs. Ietvertas arī daudzas lieliskās programmas, kas bija pieejamas operētājsistēmā Windows 8, turklāt tās ir uzlabotas, lai jau sākotnēji nodrošinātu vēl patīkamāku darbu ar operētājsistēmu.

Papildus šīm lietošanas iespēju izmaiņām operētājsistēmā Windows 8.1 ir ietverti jauni un uzlaboti līdzekļi, piemēram, darba vietas savienojums un darba mapes, kas atvieglo Windows ierīču savienojuma izveidi ar uzņēmuma resursiem.

Informācija uzziņai: pieredzējuši lietotāji, kuri izmanto vairākus monitorus, tagad katram datoram pievienotā monitora ekrānā var atvērt līdz četrām Windows veikala programmām.

 

2015: Windows 10 — labākā operētājsistēma Windows

 
Windows 10 sākuma izvēlne
Windows 10 sākuma izvēlne

Operētājsistēma Windows 10 būs pieejama 2015. gada sākumā — taču ne visa uzreiz. Windows Insider programmas ietveros korporācija Microsoft entuziastiem nodrošina operētājsistēmas sākotnējās versijas, uzaicinot klientus piedalīties Windows 10 izstrādē un nākotnes veidošanā. Ierīcēs visās pasaulē ir pieejami ātri savienojumi, un saturs tajās tiek koplietots ar ļoti lielu ātrumu. Operētājsistēma Windows 10 ir izstrādāta, lai nodrošinātu nevainojamu un patīkamu sadarbību.

Windows Insider programmai ir liels nopelns Windows 10 uzlabošanā. Insider programmas dalībnieki izpēta priekšskatījuma būvējumus un sniedz par tiem atsauksmes, un Microsoft tādējādi var izstrādāt risinājumus atbilstoši to klientu atsauksmēm, kuri Windows izmanto katru dienu.

Jauni apvāršņi

Šī ir pirmā reize, kad Windows atjauninājums lietotājiem tiek piedāvāts bez maksas. Tikai vienu mēnesi pēc izlaides operētājsistēma Windows 10 darbojas 75 miljonos ierīču. Microsoft cer, ka līdz 2018. gadam operētājsistēma Windows 10 būs instalēta vienā miljardā ierīču.

Operētājsistēma nodrošina jauninātu Windows interfeisu, koncentrējoties uz slaveno sākuma izvēlni un veidojot intuitīvu lietošanas pieredzi ap to. Operētājsistēmā Windows 10 ir ieviesta jaunas Microsoft balss ievades iespējas, kas ir pieejamākas kā jebkad iepriekš. Operētājsistēmā Windows 10 pirmo reizi ir pieejams pirmais Microsoft digitālais personiskais asistents datoriem (vispirms tas tika veiksmīgi ieviests Windows 8.1 tālrunī). Apkopojot informāciju par lietotāju darbībām un preferencēm, Cortana izveido personalizētu lietošanas pieredzi Windows datoros, planšetdatoros un tālruņos. Šis palīgs ir inteliģents, asprātīgs un liels ieguldījums personiskāka Windows izveidē.

Operētājsistēmā Windows 10 Windows tiek ieviests arī kā pakalpojums. Tiek samazināts lielo laidienu apjoms ar ilgiem laika grafikiem, tā vietā izvēloties biežākus automātiskos uzlabojumus. Windows 10 cenšas nepārtraukti attīstīt un uzlabot cilvēku dzīvi.

Informācija uzziņai: izlaides brīdī līdzeklī Cortana tiek atbalstītas sešas valodas — katrai no tām ir īpaša vietējo autoru komanda, lai nodrošinātu, ka līdzekļa Cortana personība un joki būtu saprotami visās kultūrās.

 
 
 
 
Kategorija: Interesanti fakti | Skatījumu skaits: 1423 | Pievienoja: edzuks | Atslēgvārdi: Windows vēsture | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Add your comment
Čģ˙ *:
Email:
Źīä *:
Ieejas forma
Laiks
Ieteikt rakstu
Meklēšana
Kalendārs
«  Aprīlis 2016  »
PrOtTrCePieSeSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Jaunākais FOTO
Pēdējais reģ.
Jaunākais video
00:02:55

Dzeguzīte un Draugi - Kur dzīvo laime (Official live lyric video)

  • Apskatīšanas:
  • Komentāru kopskaits: 0
  • Reitings: 5.0

Edžuks © 2024